Математика - Конспекти уроків 4 клас - до підручника Богдановича М.В. - 2016 рік

УРОК 105 Ділення чисел, що закінчуються нулями. Дії з іменованими числами. Розв'язування задач (№№ 911-920)

Тема. Ділення чисел, що закінчуються нулями. Дії з іменованими числами. Розв'язування задач (№№ 911—920).

Мета. Закріплювати вміння учнів виконувати ділення чисел, що закінчуються нулями; вправляти у множенні і діленні іменованих чисел; повторити порядок виконання дій; удосконалювати вміння учнів розв'язувати задачі.

Обладнання. Картки з диференційованими завданнями; таблиця до задачі.

Зміст уроку

І.  Контроль, корекція та закріплення знань.

1. Перевірка домашнього завдання.

Учні обмінюються зошитами і перевіряють виконання завдань.

2. Усні обчислення.

а) Завдання № 911.

Учні «ланцюжком» називають результати обчислень.

б) 4 т : 8 ( = 5 ц)                 1 дм : 2 см ( = 5)

1 м : 5 ( = 2 дм)                   5 см ; 50 мм ( = 1)

• Довжина прямокутника 15 м, ширина — 4 м. Знайди периметр і площу прямокутника (38 м, 60 м2)

• Площа прямокутника 90 м2, ширина — 5 м. Яка довжина прямокутника? (18 м)

• Периметр прямокутника 24 м, довжина — 9 м. Яка його ширина? (3 м)

3. Диференційовані завдання для опитування учнів.

Картка № 1 (для учнів із високим рівнем знань)

Розв'яжи задачі.

1) Довжина вулиці 600 м, а ширина — 15 м. За перший тиждень покрили  площі вулиці. Скільки всього тонн асфальту потрібно для того, щоб покрити решту вулиці, якщо на кожні 100 м2 потрібно 4 т асфальту?

(Відповідь: 1200 т асфальту.)

2) Площа квадрата 25 м2. Знайди його периметр. (Відповідь: 20 м.)

Картка № 2 (для решти учнів)

1) Довжина вулиці 900 м, а ширина — 15 м. За перший тиждень покрили площі вулиці. Яку площу вулиці залишилося асфальтувати?

(Відповідь: 8100 м2.)

2) Периметр квадрата 48 м. Знайди його площу.

(Відповідь: 144 м2.)

ІІ. Розвиток математичних знань.

1. Ділення круглих чисел (№ 912).

Учні виконують дії з поясненням.

(Відповідь: 408; 384.)

2. Дії з іменованими числами (№ 913).

Перші два вирази обчислюють із записом на дошці, наступні два — коментовано, решту — самостійно.

Зразок: 30 м 80 см : 40 = 77 см

(Відповідь: 37 кг; 37; 77 см; 253 т; 181 м 28 см; 159 кг.)

Учитель звертає увагу учнів на перетворення іменованих чисел:

5 т 60 кг = 5060 кг і 9 м 64 мм = 9064 мм.

3. Знаходження значення виразів (№ 914).

Учні повторюють порядок виконання дій і знаходять значення виразів самостійно.

7200 - 200 ∙ 8 - 600 = 5000

1) 200 ∙ 8 = 1600

2) 7200 - 1600 = 5600

3) 5600 - 600 = 5000 (8 208 - 1944) : 6 = 1044

1) 8208 - 1944 = 6264

2) 6264 : 6 = 1044

Фізкультхвилинка.

4. Розв'язування задач.

а) Задача № 915.

Під час повторення учнями змісту задачі вчитель на дошці заповнює заздалегідь накреслену таблицю.

— Скільки мішків зібрали з першої (другої) ділянки?

— З якої ділянки зібрали картоплі більше? (З другої).

— Як дізнатися, на скільки мішків більше картоплі зібрали з другої ділянки, ніж з першої? (Треба 32 - 30 = 2 (м.).)

— А на скільки більше кілограмів картоплі зібрали з другої ділянки? (На 100 кг.)

— Що це означає? (У 2 мішках є 100 кг картоплі.)

— Скільки кілограмів картоплі в 1 мішку? (100 : 2 = 50 (кг).)

Ми тут мали справу з двома різницями. 2 мішки — це різниця між двома ділянками у мішках, 100 кг — та сама різниця, але виражена у кілограмах.

б) Задача № 916.

(Розв'язання: (3200 - 1400) : 90 = 20 (кг).)

5. Порівняння іменованих чисел (№ 917).

Іменовані числа заздалегідь записані на дошці. Учні по черзі відшуковують рівні між собою числа і з'єднують їх стрілкою.

IІІ. Підсумок уроку.

Задачу № 918* розв'язують складанням рівняння:

(Відповідь: 4 банани з'їла друга мавпа.)

IV. Домашнє завдання.

№№ 919, 920 (с. 145).





Відвідайте наш новий сайт - Матеріали для Нової української школи - планування, розробки уроків, дидактичні та методичні матеріали, підручники та зошити