Математика - Конспекти уроків 4 клас - до підручника Богдановича М.В. - 2016 рік

УРОК 46 Додавання кількох доданків. Задачі на знаходження довжини сторони трикутника (№№ 412-420)

Тема. Додавання кількох доданків. Задачі на знаходження довжини сторони трикутника (№№ 412—420).

Мета. Закріплювати вміння учнів застосовувати сполучний і переставний закони додавання для зручних обчислень та виконувати додавання і віднімання багатоцифрових чисел письмово; вправляти у розв'язуванні задач.

Обладнання. Таблиця усних обчислень: картки для опитування; схеми задач.

Зміст уроку

І. контроль, корекція і закріплення знань.

1. Перевірка домашнього завдання.

а) Назвати результати значень виразів з двома діями із вправи № 411.

(598; 233; 580)

б) Зачитати відповідь до задачі № 410.

(Маса «Ниви» — 2100 кг; «Волги» — 1360 кг; «Таврії» — 660 кг.)

в) Здійснити перевірку розв'язання задачі.

(2100 + 1360 + 660 = 4120 (кг).)

2. Завдання для опитування.

а) Обчислити: 37000 - 6245; 10004 - 7896.

(Результати: 30775; 2108.)

б) Скільки всього десятків, сотень, тисяч у числі 109256?

в) Скласти і розв'язати задачу за поданим скороченим записом.

(Розв'язання: 

1) 11650 - 7650 = 4000 (л) — надоїла третя доярка;

2) 7650 - 3750 = 3900 (л) — надоїла друга доярка.)

3. Картки для опитування.

№ 1

Розв'яжи задачу.

Сума трьох доданків 24509. Сума першого і другого — 14707, а другого і третього — 15800. Знайди кожний доданок. (Відповідь: 9802; 5998; 8709.)

№ 2

Розв'яжи задачу.

У цеху працює 120 чоловіків, що становить у усіх робітників, а решта — жінки. Скільки жінок працює в цеху?

(Відповідь: 360 жінок.)

4. Усні обчислення.

а) Заповніть пропуски.

Доданок

730

 

360

110

Доданок

 

250

140

 

Сума

940

1000

 

990

(210; 750; 500; 880.)

Зменшуване

 

5000

700

3650

Від'ємник

37

 

190

 

Різниця

160

2500

 

3100

(197; 2500; 510; 550.)

б) Вправа № 412.

в) Задачі.

• Петрик П'яточкін узяв 100-грамове яблуко і з'їв від нього  частину. Скільки грамів яблука пропало даремно, якщо недоїдене яблуко він викинув? (80 г)

•  Коник стрибає в довжину на відстань у 4 рази більшу, ніж висоту. На яку відстань стрибає коник у довжину, якщо він бере висоту 50 см? (2 м)

• У книжці відсутні сторінки — з п'ятої по вісімнадцяту. Скільки аркушів не вистачає в книжці? (7 аркушів.)

II. Повторення та узагальнення знань учнів.

1. Завдання № 413 виконують з коментуванням.

Переставимо доданки:

25 + 43 + 35 + 37 + 20 = (43 + 37) + (25 +35) + 20 = 160;

180 + 230 + 20 + 70 = (180 + 20) + (230 + 700) = 500.

2. Завдання №№ 414—415 (самостійно).

3. Завдання № 416 виконують з коментуванням біля дошки.

Фізкультхвилинка.

III.  Розвиток математичних знань.

1. Розв'язування задач.

а) Задача № 417.

На дошці — скорочений запис задачі.

Південний Буг — 806 км

Дністер — ?, на 556 км довший, ніж Південний Буг.

Дніпро - ?, на 839 км довший, ніж Дністер.

Учні з високим і достатнім рівнем знань розв'язують задачу складанням виразу, а слабші — окремими діями.

(Розв'язання: (806 + 556) + 839 = 2201 (км).)

б) Складіть задачу, обернену до даної.

в) Задача № 418.

Учні складають план розв'язування задачі і розв'язують її складанням виразу.

(Розв'язання: 126 - (48 + 39) = 39 (мм).)

г) Задача.

Периметр ділянки трикутної форми 1840 м. Довжина однієї сторони 625 м, а другої — на 34 м менша. Знайдіть довжину третьої сторони ділянки.

— Розв'яжіть задачу за планом.

1) Яка довжина другої сторони ділянки?

2) Яка довжина першої і другої сторони ділянки разом?

3) Яка довжина третьої сторони ділянки?

(Відповідь: довжина третьої сторони ділянки 556 м.)

IV.  Підсумок уроку.

— Перевірте, чи правильно виконано додавання.

V. Домашнє завдання.

№№ 419, 420 (с. 68).





Відвідайте наш новий сайт - Матеріали для Нової української школи - планування, розробки уроків, дидактичні та методичні матеріали, підручники та зошити