Усі уроки природознавства. 4 клас - Основа 2015 рік

ПРИРОДА МАТЕРИКІВ І ОКЕАНІВ

УРОК 35 РОСЛИННИЙ І ТВАРИННИЙ СВІТ АВСТРАЛІЇ

Мета: ознайомити учнів з рослинним і тваринним світом Австралії; розвивати мовлення, мислення; вчити складати комп'ютерні презентації, розповіді про природу материків і океанів, виступати перед класом з підготовленою інформацією; виховувати пізнавальний інтерес.

ХІД УРОКУ

I. ОРГАНІЗАЦІЙНИЙ МОМЕНТ

II. АКТУАЛІЗАЦІЯ ОПОРНИХ ЗНАНЬ

Природнича розминка «Чи вірите ви?»

Чи вірите ви в те, що?..

· Австралія — найменший материк.

· Австралія — найвіддаленіший від інших населених материків куточок Землі.

· Австралія — це материк, де все «навпаки»: у липні тут зима, а у січні — літо.

· У Австралії пустелі займають близько її половини.

· Австралія — не найсухіший материк Землі.

III. ПОВІДОМЛЕННЯ ТЕМИ І МЕТИ УРОКУ

— Сьогодні на уроці ви дізнаєтеся про рослинний і тваринний світ Австралії.

IV. ВИВЧЕННЯ НОВОГО МАТЕРІАЛУ

1. Розповідь учителя або підготовлених учнів

— Австралія — материк, на якому спекотно і мало вологи. Дерева Австралії скидають не листя, а кору. Тут мешкають звіри, які вилуплюються з яєць,— качкодзьоб і єхидна. Австралія — найсухіший материк Землі, пустелі займають близько його половини. До таких умов життя пристосувалися рідкісні рослини — евкаліпт, пляшкове дерево, а також тварини — сумчастий ведмідь коала, кенгуру. Різноманітний світ птахів. Найбільший птах — страус ему. Великими зграями літають хвилясті папуги. Серед рослин виділяються дерева евкаліпти заввишки понад 100 м.

Евкаліпт

Найвищі рослини на землі — евкаліпти — досягають 152 м. Вони неймовірно швидко ростуть, відомий випадок, коли за 9 років евкаліпт виріс до 20 метрів. Діаметр стовбура 1 метр. Деревина евкаліпта дуже щільна, важка (тоне у воді), не гниє. Поглинає за добу 320 літрів води, тому ці дерева висаджують у заболочених місцях. Листя евкаліпта звернене до сонця не лицьовою стороною, а ребром, тому це дерево не дає тіні. У листі евкаліпта багато ефірних олій, які вбивають бактерії, навіть малярійні комарі не виносять їх запаху. Широко застосовується листя в медицині при застуді, запаленні легенів. Австралійці звуть ці дерева «деревами чудес», «алмазами лісів».

Пляшкове дерево

Окрім евкаліптів широко поширені пляшкові дерева. Вони мають оригінальний пляшкоподібний стовбур, який товстий біля основи і різко звужується догори. У дощову пору року в стовбурі дерев скупчуються значні запаси вологи, що витрачаються в посушливий період.

Дінго

Дінго (дикий собака) — єдиний хижак у фауні Австралії.

В Австралії дінго, які втекли від своїх хазяїв або були кинуті ними, знайшли прекрасні умови для існування — безліч дичини, повну відсутність ворогів і конкурентів, розмножилися і розселилися майже по всьому материку. У дінго струнке тіло, сильні, прямі ноги, пропорційна голова із стоячими вухами, не дуже довгий, пухнастий хвіст. Волосяний покрив густий, але не довгий, досить м'який. Типове забарвлення — іржавинно-руде або рудо-буре, з білими кінцями лап і кінцем хвоста. Проте іноді зустрічаються особини майже чорного кольору, сірі, білі, рябі. Дінго мешкає переважно на відкритих рівнинах або в розріджених лісах. Тут він полює за кенгуру та іншою дичиною, самостійно, парами або цілою сім'єю, діючи подібно до вовків. З початком масового розведення овець дінго почав нападати і на них, що спричинило його знищення фермерами. Самиця приносить 4-6 цуценят, яких народжує у норі або у природному притулку в лісі, серед скель.

Самець бере участь у їх вихованні. Чистокровний дінго не гавкає, а тільки завиває. Відмінні мисливські властивості дінго спонукали зайнятися його одомашненням. Проте навіть виховані цуценята дінго відрізняються, як правило, такою недисциплінованістю і невгамовністю, що тримати їх удома майже неможливо.

Качкодзьоб

Качкодзьоб — це звірятко з коричневим хутром завдовжки 65 см, включаючи плоский хвіст. Голова закінчується чимось схожим на качиний дзьоб, що насправді є своєрідною формою морди, покритої особливим видом шкіри, багатої на нервові закінчення. Передні лапи у качкодзьоба забезпечені перетинковими лапами, причому перетинки складаються, коли він ходить по суші і риє нори.

Живиться качкодзьоб водними тваринами — комахами, черв'яками, молюсками, ракоподібними, яких знаходить, розкопуючи донні мілини. Під водою качкодзьоб почувається вільно, при пересуванні користується дотиком, оскільки вуха і очі закриваються хутром. На суші він керується зором і слухом.

На зиму тварини впадають у сплячку. Перед народженням дитинчат самиця качкодзьоба викопує нору завдовжки 4,5 м, на глибині 40 см від поверхні, працюючи передніми лапами і хвостом. Вона готує гніздо з водних рослин і листя евкаліпта, потім забиває входи земляними пробками, ізолюючи себе і потомство від навколишнього світу. У кладці 2-4 яйця менше 2 см у діаметрі, не з вапна, а м'які та еластичні, з яких після 10-денного інкубаційного періоду вилуплюються дитинчата. Вони живляться молоком, злизуючи його з шерсті качкодзьоба-матері. Годуюча мати активно живиться, і в цей час здатна з'їсти стільки земляних черв'яків, скільки важить сама. У неволі качкодзьоби живуть до 10 років.

Австралійська єхидна

Язик у єхидни довгий, тонкий і липкий, завдяки чому тварина вправно підчіплює мурашок, термітів та інших комах, що становлять її їжу. А ось зуби у єхидни відсутні, тому вона заковтує кам'яні частки, що подрібнюють їжу в неї у шлунку. На полювання вона виходить уночі, а вдень відпочиває, зачаївшись серед каменів. Запас підшкірного жиру дозволяє цій тварині витримувати голодовку впродовж місяця.

Єхидна не риє нір, хоча її кігті дозволяють їй частково зариватися в землю, що вона і робить у разі небезпеки. При цьому в укритті опиняється передня частина тіла, а на огляд ворога виставляються колючі голки. Рідко хто із супротивників єхидни наважується атакувати колючу кулю.

Єхидна має незвичайну фізичну силу, про що свідчить випадок, що стався з одним зоологом. Він поселив єхидну в себе вдома на кухні. За одну ніч ця тварина примудрилася пересунути всі меблі.

Сумчастий кріт

Сумчастий кріт — за розміром і пропорціями тіла та зовнішнім виглядом хутра нагадує золотих кротів. Ця рослиноїдна тварина населяє піщані бархани внутрішніх районів Австралії і буквально плаває у товщі піску, не залишаючи після себе підземних ходів, чому сприяють великі кігті передніх кінцівок і твердий шкірястий щиток на носі. Очі сліпі, позбавлені зіниці. Вушних раковин немає. Короткий хвіст з м'якої шкіри.

Передні кінцівки за формою нагадують лопатки, третій і четвертий пальці збільшені і забезпечені величезними трикутними кігтями. Верхні п'ять хребців зрощені, що надає стійкості шиї, коли тварина прориває головою хід у ґрунті. Сумка маленька, але добре розвинена.

Сумчастий кріт живиться гусеницями і безхребетними. Активний удень і вночі, годується як у товщі землі, так і на її поверхні.

Коала

Коала, або сумчастий ведмідь, не належить до гігантів: довжина його тіла приблизно 60 см при висоті 30 см. Якщо він і схожий на ведмедя, то швидше на акуратне плюшеве ведмежа — щільне тіло, велика голова, величезні волохаті вуха; шерсть густа, довга, попелясто-сірого кольору.

Коала — присмеркова тварина, яка значну частину часу проводить на деревах, харчуючись. «Коала» перекладається як «не пити», тому що необхідну вологу тварина отримує з рослинної їжі. Особливість будови пальців така, що великий і вказівний пальці можуть протиставлятися іншим, і це дозволяє коалі обхоплювати гілки дерев ніби кліщами. Хвоста у коали немає.

Удень звірятко спить, заховавшись у густому листі на верхівці дерева, а вночі лазить по деревах, відшукуючи корм — листя певних видів евкаліптів. У цьому листі міститься безліч шкідливих речовин і дуже мало білків, значно менше за ту кількість, яка потрібна для життєдіяльності організму. Але коали розв'язали цю проблему завдяки своєму товстому кишковику, в якому триває процес перетравлювання грубих волокон листя евкаліпта. Перетравлюванню листя сприяють мікроорганізми, що оселилися в сліпій кишці. Процес обміну речовин у коали протікає вдвічі повільніше, ніж в організмах інших тварин, і це знижує потребу в білках і енергії. Ось чому тварина така повільна.

Великий сірий, або лісовий кенгуру

Великий сірий кенгуру — найбільша сумчаста тварина, яка мешкає у степах Австралії. Дорослий самець разом із хвостом має довжину 3 м. Кенгуру, який сидить, ростом не менше за дорослого чоловіка, а важить він 120-150 кг.

Кенгуру живуть стадами по 10-12 тварин. Кенгурята народжуються зовсім маленькими, новонароджений має довжину всього 25 мм, його маса 0,6-1,0 г. Це найбільш дрібнийновонароджений серед великих ссавців. Він позбавлений шерсті, його задні кінцівки слабо розвинені, але рот розкритий, передніми кінцівками він вправно допомагає собі, чіпляючись за шерсть матері. Ледве з'явившись на світ, він перебирається у сумку на череві матері. У ній малюк живе майже рік. Він уже їсть траву, листя, але за першої небезпеки ховається в сумку. Живуть кенгуру 10 років, у неволі — 15.

Білячий поссум (летяга)

Довжина тіла складає 48 см при довжині хвоста 27 см, маса — 230 г.

У самиці народжується 1-2 дитинчати. Живиться нектаром, пилком, медом, комахами та їх личинками.

Нещодавно летяги були поширені у прибережних евкаліптових лісах на сході, півдні і заході Австралії, але останнім часом вони зустрічаються переважно в лісистих районах внутрішніх територій.

Північний нанду

Населяє степи Австралії. Ріст самця — 150 см, маса — 50 кг.

Біля самця тримається від 3 до 7 самиць, які відкладають яйця у спільне гніздо. У гніздах знаходять від 13 до 18-20 яєць, але іноді буває 40 і навіть 50 яєць.

Насиджування і турбота про потомство — справа самця. Утім, насиджування відбувається тільки вночі і рано вранці, поки сонце не висушить росу. Триває воно близько 39 днів.

Живляться нанду рослинною їжею, а крім того молюсками, ящірками і черв'яками.

Чорний какаду

Чорний какаду — великий птах, розміром приблизно з ворона. Довжина його крила 34-38 см. Особливо великий і сильний у нього дзьоб. М'ясистий язик довгий, по краях підведений, унаслідок чого утворюється жолоб, який служить свого роду ложкою, що направляє роздроблені частини їжі у глотку.

Оперення цього какаду чорне із зеленуватим відтінком. Боки голови не оперені і мають м'ясний колір, а коли птах збуджений,— яскраво-червоний. На голові птаха є великий хохол з вузького стрічкоподібного пір'я. Живиться птах твердо-шкірястими фруктами (зокрема, дерева канарки).

Чорний лебідь

Довжина 110-140 см, розмах крил до 2 м, маса 4-9 кг. Корпус короткий, шия, навпаки, дуже довга. Оперення чорне з красивим «муаровим» малюнком із сіруватих облямовувань пір'я, крила контрастні, чорно-білі, невеликий сплощений дзьоб яскраво-червоний з білою перев'яззю перед нігтиком, радужина і вуздечка червоні.

Молоді птахи буро-сірі зі світлим дзьобом. Посадка на воді — як у шипуна, іноді розпускає крила «вітрилами». Позбавлений голосу.

Мешкає на більшій частині Австралії, в якості паркового птаха зустрічається майже по всьому світу. Населяє найрізноманітніші водойми, малоагресивний, іноді гніздиться невеликими колоніями. Не здійснює далекої кочівлі. Молодь піднімається на крило у віці 150-170 днів.

Сумчастий мурахоїд

Сумчастий мурахоїд живиться мурашками і термітами, мешкає на півдні Австралії. Намбати — це маленькі або середньої величини звірятка масою 300-700 г, із загостреною мордою, маленькими вухами і довгим пухнастим хвостом. Шерсть на спині і верхній частині стегон забарвлена темними і білими смугами. Потужні лапи забезпечені довгими сильними кігтями. Язик довгий і тонкий, ним

намбати витягають термітів і мурашок. Зуби маленькі. Веде денний спосіб життя.

2. Фізкультхвилинка

V. УЗАГАЛЬНЕННЯ Й СИСТЕМАТИЗАЦІЯ ОТРИМАНИХ ЗНАНЬ

1. Робота в групах

— З'єднайте стрілками з назвою материка тільки правильні твердження.

2. Гра «Третій "зайвий"»

□ Лев, єхидна, кенгуру.

□ Евкаліпт, пляшкове дерево, орхідея.

□ Пума, коала, качкодзьоб.

3. Розгадування кросворда

1. Вид страуса, який проживає на території Австралії? (Нанду)

2. Яких свійських тварин розводять в Австралії? (Овець)

3. Тварина, яка має схожий на білячий хвіст. (Опосум)

4. Великий птах, який не вміє літати. (Страус)

5. Сумчасте сліпе звірятко. (Кріт)

6. Сумчастий ведмідь. (Коала)

7. Безголосий птах з довгою шиєю, з чорним оперенням. (Лебідь)

8. Тварина, яка стала дикою, після того, як людина її залишила на цьому материку. (Дінго)

4. Робота над загадками

· Він високо над нами голову несе

І не тому, щоб бачить все.

І не тому, що син царя чи графа,

А тому що це... (жирафа).

· Стриб скоріш в мішок до мами,

Як скінчила жваву гру.

У мішку несе додому

Мама доню... (кенгуру).

Він майже сто метрів за зростом:

На нього залізти непросто!

Із Австралії був він

І до нас завезений.

У нього одна робота —

Осушення болота. (Евкаліпт)

· Він на дереві висить.

Їсть евкаліпт, багато спить. (Коала)

· Довгі свої голки

Виставляє напоказ.

Це не їжачок, а... (дикобраз).

5. Гра «П'ять речень»

Учні у п'яти реченнях формулюють засвоєні знання про рослинний і тваринний світ Австралії.

VI. ПІДБИТТЯ ПІДСУМКІВ. РЕФЛЕКСІЯ

— Назвіть представників рослинного світу Австралії.

— Назвіть представників тваринного світу Австралії.

VII. ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ

Скласти розповідь про рослину або тварину Австралії.




Відвідайте наш новий сайт - Матеріали для Нової української школи - планування, розробки уроків, дидактичні та методичні матеріали, підручники та зошити